Vad är en renodlad servitör och vad är det för skillnad på catering/bankettpersonal

En person som jobbar som servitör, jobbar i en restaurang där maten läggs upp på en tallrik direkt efter tillagning, då denne går ut och levererar och placerar den framför gästen. En servitör tar upp beställning vid bordet och bongar in det i kassasystemet samt tar betalt vid bordet, (undantag kan göras vid betalning). En servitör guidar, dekanterar vin samt tar hand om sällskapet vid bordet. Om personen står bakom en disk där gästen beställer mat fast blir serverad till bord så är den som jobbar som matsalspersonal.

En person som arbetar på ett event där det finns ett kök och där det finns en lokal vid eller anslutning till köket, eller att maten levereras till en given andres. Den personen jobbar som cateringpersonal.

Om maten som tillagas är av större volym och att den läggs i kantiner eller på plåtar och sedan förvaras i värmeskåp innan den läggs upp antingen på tallrikar alternativ upp på fatt för att serveras vid en bankett så är det catering, och är det fattservering som tillämpas vid servering så är det cateringpersonal som utför detta. Vid ett event/bankett så bör personalen ha en liten mindre nedtonad karaktär vid service än på ” golvet”i en restaurang.

Dela