En så kallad fine dining definieras med en middag med finare mat av noggrannare och råvaror med högre kvalité. Dessutom ska servicen vara av högre kvalité och utföras av erfaren servitör som vet hur mat staplar tallrikar vid avdukning.
Bordet behöver nödvändigtvis inte vara dukat med en heltäckande linneduk, dock bör varje kuvert innehålla en linneservetter för att det ska klassas som en fine dining.
En linneservett är det som signalerar för gästen att det är en så kallad fine dining, dock kan en linneservett används till andra typer av middagssittningar.
Finare middagar kan serveras på ett oklätt bord.
Om bordet är uppdukat med en linneduk och det ska serveras en fine dining så ska man aldrig duka med pappersservetter med linnedukar,
Ett rustikt och oklätt bord som är uppdukat med kuvert och innehåller en linneservett kan självklart klassat som fine dining om en sådan mat serveras.
Vid avdukning av en sittning, så finns det olika tallrikhandsfattning,. Två tallrikshandsfattning, där den tallriken som vilar i handflatan och stöttas upp de ring,lång samt pekfingret är den tallriken man korsar bestick och skrapar av matrester på. Sen staplar man tallrikar på handleden. Detta avdukningsätt användas endast vid banketter med långbord då det inte finns så mycket plats för svängrum och tre tallrikhandfattning
Tre tallrikshandsfattning används på restauranger och vid bankettsittning med borden är utplacerade som öar.